Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 17 września 2012 18:42 |
S?o?ce zmniejsza ryzyko raka piersi
Promienie s?oneczne, a tak?e bogata w witamin? D dieta pozwala zmniejszy? ryzyko raka piersi nawet o 43 procent ! Na podstawie bada? przeprowadzonych w?ród 70 tysi?cy kobiet kluczowym czynnikiem wp?ywaj?cym na zmniejszenie ryzyka raka ?mierci jest odpowiednia ilo?? promieniowania s?onecznego. Dieta oraz suplementy diety s? jedynie dodatkiem. Regularna ekspozycja na s?o?ce oraz odpowiednio zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi o oko?o 32 - 43 procent. Wprawdzie ?ywno??, która jest bogata w witamin? D, np. ryby, produkty mleczne, jaja i niektóre rodzaje olejów la tak?e suplementy diety mog? zwi?kszy? dzia?anie s?o?ca, jednak stosowane samodzielnie maj? niewielki wp?yw na wyst?pienie lub regresj? choroby.
Postawione hipotezy zosta?y potwierdzone przez naukowców z francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Bada? Medycznych (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale [INSRM]) w Pary?u, uzyskanych w trakcie bada? opublikowanych w fachowym czasopi?mie "Cancer Biomarkery Epidemiol".
Przebieg badania: Naukowcy obserwowali oko?o 70.000 kobiet w okresie dziesi?ciu lat. W tym czasie zdiagnozowano 2871 przypadków raka piersi. Wed?ug bada?, kobiety które mieszkaj? w s?onecznych regionach, takich jak Prowansja i które jedz? posi?ki bogate w witaminy D maj? znacznie ni?sze ryzyko zachorowania na raka piersi ni? kobiety, które mieszkaj? w obszarach, w których wyst?puje cz?ste zachmurzenie a tak?e kobiety spo?ywaj?ce mniej witaminy D w pokarmach. Wniosek grupy badawczej: "wysokie dawki witaminy D powstaj?cej w wyniku ekspozycji cia?a na ?wiat?o s?oneczne oraz od?ywiania jest konieczne w celu uzyskania wystarczaj?cej bariery ochronnej przed rakiem piersi. W regionach pó?nocnych dawki promieniowania s?onecznego nie s? wystarczaj?co silne, aby zapewni? wystarczaj?c? ilo?? witaminy D. Dlatego konieczne jest regularne i odpowiednio dobrane na?wietlanie sztucznymi promieniami. Ponadto, jak wyja?niaj? naukowcy, po menopauzie efekt ochronny wynikaj?cy z po??czenia s?o?ca i zbilansowanej diety zawieraj?cej witamin? D jest znacznie trudniejszy do osi?gni?cia. Na podstawie: Pierre Engel, Guy Fagherazzi, Sylvie Mesrine, Marie-Christine Boutron-Ruault, Francoise Clavel- Chapelonet: “Joint Effects of Dietary Vitamin D and Sun Exposure on Breast Cancer Risk: Results from the French E3N Cohort” ("Wp?yw witaminy D i ekspozycji na s?o?ce na ryzyko raka piersi i ?mier?. Badania French E3N Cohort"); in: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2011; 20:187-198. Wydanie: Grudzie? 2010. Tekst na podstawie ?ród?a: http://www.sunlightresearchforum.nl/cms/index.php?option=com_remository&Itemid=5&func=fileinfo&id=223
|
Poprawiony: poniedziałek, 17 września 2012 19:01 |